Memòria RAM
Són les sigles de random access memory en anglès o memòria d'accés aleatori , un tipus de memòria d'ordinador a la qual es pot accedir aleatòriament; és a dir, es pot accedir a qualsevol byte de memòria sense accedir als bytes precedents. La memòria RAM és el tipus de memòria més comú en ordinadors i altres dispositius com impressores.
- RAM dinàmica (DRAM)
- RAM estàtica (SRAM)
Els dos tipus de memòria RAM es diferencien en la tecnologia que utilitzen per guardar les dades, la memòria RAM dinàmica és la més comuna.
La memòria RAM dinàmica necessita actualitzar-se milers de vegades per segon, mentre que la memòria RAM estàtica no necessita actualitzar-se, pel que és més ràpida, encara que també més cara. Tots dos tipus de memòria RAM són volàtils, és a dir, que perden el seu contingut quan s'apaga l'equip.
Col·loquialment el terme RAM s'utilitza com a sinònim de memòria principal, la memòria que està disponible per als programes, per exemple, un ordinador amb 8M de RAM té aproximadament 8 milions de bytes de memòria que els programes puguin utilitzar.
![]() |
dimm-ram-memory-ram-computer-23265 - By Pixabay - CC0 Public Domain |
Memòria ROM
La memòria ROM, també coneguda com firmware, és un circuit integrat programat amb unes dades específiques quan és fabricat. Els xips de característiques ROM no només es fan servir en ordinadors, sinó en molts altres components electrònics també. Hi ha diversos tipus de ROM, per la qual cosa el millor és començar per parts.
Hi ha 5 tipus bàsics de ROM, els quals es poden identificar com:
- ROM
- PROM
- EPROM
- EEPROM
- memòria Flash
Cada tipus té unes característiques especials, encara que totes tenen una cosa en comú:
- Les dades que s'emmagatzemen en aquests xips són no volàtils, la qual cosa vol dir que no es perden quan s'apaga l'equip.
- Les dades emmagatzemades no poden ser canviades o bé necessiten alguna operació especial per a modificar-se. Recordem que la memòria RAM pot ser canviada en al moment.
- Tot això significa que llevant la font d'energia que alimenta el xip no suposarà que les dades es perden irremeiablement.
![]() |
mother-board-electronics-computer-581597 - By Pixabay - CC0 Public Domain |
D'una manera semblant a la memòria RAM, els xips ROM contenen una filera de files i columnes, encara que la manera en què interactuen és prou diferent. Mentre que RAM usualment utilitza transistors per donar pas a un capacitador en cada intersecció, ROM usa un díode per connectar les línies si el valor és igual a 1. Per contra, si el valor és 0, les línies no es connecten en absolut.
Memòria Cau
A nivell de funcionament, la memòria cau és igual a la memòria principal. No obstant això, físicament a l'ordinador és un component diferent. Es pot definir com una memòria ràpida i xicoteta, situada entre la memòria principal i el processador, especialment dissenyada per a contenir informació que s'utilitza amb freqüència en un procés per tal d'evitar accessos a altres memòries (principal), reduint considerablement el temps de accés al ser més ràpida que la resta de la memòria principal.
Quan el processador llegeix dades o els emmagatzema en la memòria principal, les dades també s'emmagatzemen a la memòria cau. Si el microprocessador els necessita de nou, els llegeix de la memòria cau i no de la principal. En ser aquesta molt ràpida la velocitat s'incrementa considerablement.
La quantitat de memòria cau en un ordinador que dispose d'aquesta memòria és prou menor que la quantitat de memòria principal (no cau), i a més la memòria cau és prou més cara.
Sol ser de tipus RAM i normalment està integrada al processador.
Memòria Virtual
La memòria virtual és una tècnica de gestió de la memòria que permet que el sistema operatiu dispose, tant per al programari d'usuari com per a si mateix, de major quantitat de memòria que estiga disponible físicament. La majoria dels ordinadors tenen quatre tipus de memòria: registres en la CPU, la memòria cau (tant dins com fora del CPU), la memòria RAM i el disc dur. En aquest ordre, van de menor capacitat i major velocitat a major capacitat i menor velocitat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada